Хлорамфеникол перорално, интравенозно, инжектиране

Сериозни и фатални кръвни дискразии (апластична анемия, хипопластична анемия, тромбоцитопения и гранулоцитопения) са известни след прилагането на хлорамфеникол. Има съобщения за апластична анемия, приписана на хлорамфеникол, която по-късно е прекратена при левкемия. Кръвни дискразии са настъпили след краткосрочна и продължителна терапия с това лекарство. Важно е да се направят адекватни изследвания на кръвта по време на лечението с лекарството.

Сериозни и фатални кръвни дискразии (апластична анемия, хипопластична анемия, тромбоцитопения и гранулоцитопения) са известни след прилагането на хлорамфеникол. Има съобщения за апластична анемия, приписана на хлорамфеникол, която по-късно е прекратена при левкемия. Кръвни дискразии са настъпили след краткосрочна и продължителна терапия с това лекарство. Важно е да се направят адекватни изследвания на кръвта по време на лечението с лекарството.

Използва се за хлорамфеникол

Терапевтичен клас: антибиотик

Химически клас: хлорамфеникол (клас)

Хлорамфеникол се използва за лечение на сериозни инфекции в различни части на тялото. Понякога се дава с други антибиотици. Въпреки това, хлорамфениколът не трябва да се използва при настинки, грип, други вирусни инфекции, възпалено гърло или други леки инфекции или за предотвратяване на инфекции.

Хлорамфеникол трябва да се използва само за сериозни инфекции, при които не се прилагат други лекарства. Хлорамфениколът може да причини някои сериозни нежелани реакции, включително кръвни проблеми и проблеми с очите. Симптомите на кръвните проблеми включват бледа кожа, болки в гърлото и висока температура, необичайно кървене или синини и необичайна умора или слабост. Вие и Вашият лекар трябва да говорите за добрия хлорамфеникол, както и за рисковете от приемането му.

Chloramphenicol се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Преди да използвате хлорамфеникол

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За хлорамфеникол трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към хлорамфеникол или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Новородените деца са особено чувствителни към страничните ефекти на хлорамфеникола, тъй като не могат да отстранят лекарството от организма си, както и от по-големи деца и възрастни.

Много лекарства не са изследвани специално при възрастни хора. Поради това може да не е известно дали те работят точно по същия начин както при по-младите възрастни или ако причиняват различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора. Няма специфична информация, сравняваща употребата на хлорамфеникол при пациенти в старческа възраст с употреба в други възрастови групи.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате хлорамфеникол, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на хлорамфеникол с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на хлорамфеникол с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на хлорамфеникол. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Най-добре е хлорамфениколът да се приема с пълна чаша вода (8 унции) на празен стомах (или 1 час преди или 2 часа след хранене), освен ако не е указано друго от Вашия лекар.

За пациенти, приемащи пероралната течна форма на хлорамфеникол

За да изчистите изцяло инфекцията си, продължете да приемате хлорамфеникол за цялото време на лечение, дори ако започнете да се чувствате по-добре след няколко дни. Не пропускайте никакви дози.

Дозата хлорамфеникол ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози хлорамфеникол. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза хлорамфеникол, приемете я възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Правилно използване на хлорамфеникол

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Ако симптомите Ви не се подобрят в рамките на няколко дни или ако се влошат, консултирайте се с Вашия лекар.

Много е важно вашият лекар да Ви проверява при редовни посещения за евентуални кръвни проблеми, които могат да бъдат причинени от хлорамфеникол.

Хлорамфениколът може да причини кръвни проблеми. Тези проблеми могат да доведат до по-голям шанс за инфекция, бавно излекуване и кървене на венците. Ето защо, трябва да внимавате при използването на обикновени четки за зъби, зъбни конци и клечки за зъби. Работата по дентална медицина, когато е възможно, трябва да се извърши, преди да започнете да приемате хлорамфеникол или да се забавите, докато кръвната Ви стойност се нормализира. Консултирайте се с Вашия лекар или стоматолог, ако имате някакви въпроси относно правилната хигиена на устната кухина (устата) по време на лечението.

За пациенти с диабет

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Спрете да приемате хлорамфеникол и незабавно да получите спешна помощ, ако възникне някой от следните ефекти

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Предпазни мерки при използване на хлорамфеникол

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Хлорамфеникол Нежелани реакции

хлорамфеникол

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Бактериална инфекция ципрофлоксацин, амоксицилин, доксициклин, азитромицин, метронидазол, авгментин

Холера ципрофлоксацин, доксициклин, миноциклин, хлорамфеникол, вибрамицин

Антракс ципрофлоксацин, доксициклин, Levaquin, левофлоксацин

Сап, хлорамфеникол, хлоромицетин, натриев сукцинат от хлормицетин