Скрининг на рак на маточната шийка (pdqâ®): скрининг [] – обща информация за рак на шийката на матката

Ракът на маточната шийка е заболяване, при което злокачествените (ракови) клетки се образуват в шийката на матката.

Анатомия на женската репродуктивна система. Органите в женската репродуктивна система включват матката, яйчниците, фалопиевите тръби, шийката на матката и влагалището. Матката има мускулен външен слой, наречен миометриум, и вътрешна обвивка, наречена ендометриум.

Ракът на шийката на матката обикновено се развива бавно с течение на времето. Преди ракът да се появи в шийката на матката, клетките на шийката на матката преминават през промени, известни като дисплазия, при които клетки, които не са нормални, започват да се появяват в цервикалната тъкан. По-късно раковите клетки започват да растат и се разпространяват по-дълбоко в шийката на матката и в околните области.

Вижте следващите резюмета на PDQ за повече информация относно рака на маточната шийка

Скринингът за рак на шийката на матката с помощта на теста на Папата е намалил броя на новите случаи на рак на шийката на матката и броя на смъртните случаи, дължащи се на рак на шийката на матката от 1950 г. насам.

Цервичната дисплазия се появява по-често при жени на възраст между 20 и 30 години. Смъртта от рак на шийката на матката е рядкост при жени под 30 години и при жени на всяка възраст, които редовно провеждат скрининги с тест за рак на гърдата. Тестът от папуфа се използва за откриване на рак и промени, които могат да доведат до рак. Възможността за смърт от рак на шийката на матката се увеличава с възрастта. Смъртните случаи от рак на шийката на матката се срещат по-често при чернокожи жени, отколкото при бели жени.

Инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV) е основният рисков фактор за рака на маточната шийка.

Въпреки че повечето жени с рак на шийката на матката имат инфекция с човешки папиломавирус (HPV), не всички жени с HPV инфекция ще развият рак на шийката на матката. Много различни видове HPV могат да засегнат шийката на матката и само някои от тях причиняват ненормални клетки, които могат да станат рак. Някои HPV инфекции изчезват без лечение.

HPV инфекциите се разпространяват главно чрез сексуален контакт. Жените, които стават сексуално активни в ранна възраст и имат много сексуални партньори, са изложени на повишен риск от HPV инфекции.

Други рискови фактори за рак на шийката на матката включват

Тази информация се изготвя и предоставя от Нацията; Cance; Институт (). Информацията в тази тема може да се е променила от написването й. За най-актуалната информация се свържете с Nationa; Cance; Институт чрез интернет страницата на http: /; Cancer.gov или се обадете на 1-800-4-CANCER.

 Обществена информация от Националния институт по рака