Карпални тунелни упражнения: могат ли да облекчат симптомите?

Вероятно не. Когато се използва самостоятелно, карпалните тунелни упражнения няма вероятност да облекчат симптомите, като болка и изтръпване. И те не заместват други терапии на карпалния тунел, като хирургия, модификация на поведението или китки на китката.

Синдромът на карпалния тунел се причинява от свиване на медианния нерв, докато преминава през карпалния тунел и под напречния карпален лигамент на китката. Редица фактори могат да допринесат за синдрома на карпалния тунел, включително анатомията на китката, основните здравословни проблеми и моделите за ръчна употреба.

Упражненията за нервно плъзгане – един вид упражняване на карпален тунел – са предназначени да помогнат на медианния нерв да се движи нормално, но понякога може да влоши симптомите. Ако средният нерв остава в капан, упражненията за нервно плъзгане могат да се проточат, да дразнят или да наранят нервите.

Независимо от ограниченията им, упражненията в карпалния тунел може да са полезни в някои ситуации

Ако Вашият лекар препоръчва упражнения с карпален тунел, стартирайте постепенно, за да се уверите, че те не причиняват повече вреда, отколкото полза.

с