Хроничен отит на средното ухо, холестетома и мастоидит – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Хроничният средноостит описва някои дългосрочни проблеми със средното ухо, като дупка (перфорация) в тъпанчето, която не се заздравява, или инфекция на средното ухо (отитис медиум), която не се подобрява или продължава да се връща; Средното ухо е малка костна камера с три малки кости – малеус, инсус и стволови, покрити с тъпанче (тимпанична мембрана). Звукът преминава от тъпанчето през костите на средната ухо до вътрешното ухо, където се създават нервните импулси за слуха. Средното ухо е свързано с гърба на носа и гърлото чрез евстахиевата тръба, тесен проход, който помага да се контролира въздушния поток и налягането вътре в средното ухо. Средното ухо може да се възпали или зарази, когато евстахиевата тръба се блокира, например, когато някой има студ или алергия. Когато течността остане в средното ухо, състоянието се нарича хроничен серозен отит. Понякога инфекция със средно ухо предизвиква дупка (перфорация) в тъпанчето. Дупка, която не се излекува в рамките на шест седмици, се нарича хроничен отит на средното ухо. Този проблем може да приеме една от трите форми; Неинфектиран хроничен отит – съществува дупка в тъпанчето, но не е налице инфекция или течност в средното ухо. Това условие може да съществува неопределено време. Докато ухото остане сухо, средните и вътрешните уши могат да останат стабилни от години. Ремонтът на дупката е необходим само за подобряване на слуха или за предотвратяване на инфекцията.

Симптоми

Човек може да има хроничен отит на средното ухо, причинено от постоянна дупка в тъпанчето в продължение на години без симптоми или само лека загуба на слуха. Възможно е да има лека болка в ушите или дискомфорт. Когато средното ухо е заразено, течността ще изтече от ухото и загубата на слуха може да се влоши. Симптомите, които могат да бъдат знак за по-сериозно състояние и които изискват незабавно внимание, включват; Тежка болка, замайване и увреждане на лицевия нерв (слабост на лицето); Оток, нежност и зачервяване зад ухото, което може да показва разпространение на инфекция до мастоидната кост (мастоид); Треска, главоболие и объркване

диагноза

Лекарят ще попита за историята на ушни инфекции, използваните лечения и всички предишни операции на ушите. Лекарят също така ще иска да знае каквито и да е лекарства, които се приемат за лечение на проблем с ушите, включително вида, дозата и продължителността на лечението.

Колко трае?

Колко дълго последните симптоми варират. Антибиотичното лечение на инфекцията, причиняваща хроничния отит на средното ухо, може да бъде достатъчно, за да спре ухото от източване. Понякога, въпреки подходящите антибиотици, инфекцията продължава и може да се наложи операция за отстраняване на заразената тъкан и поправяне на перфорацията на тъпанчето и всяко нараняване на малките кости в ухото. Холестеотомът обикновено трябва да се отстрани хирургично.

Как да се предотврати това здравословно състояние

Един от най-добрите начини за предотвратяване на хроничен отит на средното ухо е лечението на всяка инфекция на ухото. Дете с хронични проблеми с евстахиевата тръба може да се нуждае от поставяне на специални епруветки (тъмпаностомични тръби) в тъпанчето, за да се предотвратят повторни ушни инфекции, като се позволи на въздуха да тече нормално в средното ухо.

Как да се лекува това здравословно състояние

Храносмилателната хронична отитина обикновено се лекува с антибиотици, приемани през устата и антибиотични уши. Също така, лекарят ще изсмуче течността от средното ухо, която се източва. Повечето инфекции ще се изяснят с това лечение, освен ако не е налице холестеатом. Холестеотомът може да причини повторни инфекции и често трябва да се отстрани с операция.

Кога да посетите лекаря

Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако вие или вашето дете развиете мътен или мръсен удар от едно или и двете уши или имате затруднения със слуха. Също така, потърсете спешна помощ за треска, подуване, нежност или зачервяване зад ухото, продължителна или тежка болка в ухото, замаяност, главоболие, обърканост или слабост на лицето.

прогноза

С бързото антибиотично лечение и аспирацията на ушите перспективата е отлична. Около 9 от 10 пациента са освободени от инфекция след тази терапия. Хирургията обикновено е необходима, за да се коригира персистиращата перфорация на тъпанчето или да се премахне холестеатома. След тази операция инфекцията почти винаги изчезва. Дали пълното връщане на слуха зависи от степента на увреждане и от това доколко ухото лекува след операцията.