CATAPRES-TTS-3

Терапевтичен клас: Агент на централната нервна система

Използва се за Catapres-TTS-3

Фармакологичен клас: Алфа-2 адренергичен агонист

Клонидинът принадлежи към групата лекарства, наречени антихипертензивни средства. Тя работи в мозъка, за да промени някои от нервните импулси. В резултат на това кръвоносните съдове се отпускат и кръвта преминава през тях по-лесно, което намалява кръвното налягане. Когато кръвното налягане се понижи, количеството кръв и кислород, които отиват в сърцето, се увеличава.

Това лекарство няма да излекува високото ви кръвно налягане, но го помага да се контролира. Поради това трябва да продължите да го използвате според указанията, ако очаквате да намалите артериалното си налягане и да го задържите надолу. Може да се наложи да вземете лекарство за високо кръвно налягане за остатъка от живота си.

Kapvay® таблетки с удължено освобождаване се използва самостоятелно или заедно с други лекарства за лечение на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD). Работи чрез увеличаване на вниманието и намаляване на безпокойството при деца и възрастни, които са свръх активни, не могат да се концентрират за много дълго време или са лесно разсеяни и импулсивни. Това лекарство се използва като част от цялостната програма за лечение, която включва и социално, образователно и психологическо лечение.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тези употреби не са включени в етикетирането на продукта, клонидин се използва при някои пациенти със следните медицински състояния

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Преди да използвате Catapres-TTS-3

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на клонидин при деца под 18-годишна възраст и таблетки Kapvay® с удължено освобождаване при деца на възраст под 6 години. Безопасността и ефикасността не са установени.

Няма информация за връзката на възрастта с ефектите на клонидин при гериатрични пациенти. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат свързани с възрастта проблеми със сърцето или бъбреците, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, получаващи клонидин.

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на Nexiclon ™ XR суспензия с удължено освобождаване и таблетки при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат проблеми със сърцето или бъбреците, свързани с възрастта, което може да наложи коригиране на дозата при пациенти, приемащи това лекарство.

Проучванията показват, че това лекарство може да промени млекопроизводството или състава. Ако не сте предписали алтернатива на това лекарство, трябва да следите детето за странични ефекти и адекватен прием на мляко.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел осигурява информация за правилното използване на редица продукти, които съдържат клонидин. Може да не е специфичен за Catapres-TTS-3. Моля, прочетете внимателно.

Вашият лекар ще Ви каже колко от това лекарство да използвате и колко често. Вашата доза може да се наложи да бъде променена няколко пъти, за да разберете какво работи най-добре за Вас. Не използвайте повече лекарства или ги употребявайте по-често, отколкото Ви каже лекарят.

В допълнение към употребата на това лекарство, лечението на Вашето високо кръвно налягане може да включва контролиране на теглото и промени в видовете храни, които ядете, особено храни с високо съдържание на натрий (сол). Вашият лекар ще ви каже кои от тези неща са най-важни за Вас. Трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да промените диетата си.

Много пациенти, които имат високо кръвно налягане, няма да забележат признаци на проблема. Всъщност, много хора могат да се чувстват нормално. Много е важно да приемате лекарството точно както е указано и да спазвате назначенията си при лекаря си, дори и да се чувствате добре.

Не забравяйте, че това лекарство няма да излекува високото ви кръвно налягане, но го помага да се контролира. Поради това трябва да продължите да го използвате според указанията, ако очаквате да намалите артериалното си налягане и да го задържите надолу. Може да се наложи да вземете лекарство за високо кръвно налягане за остатъка от живота си. Ако не се лекува високо кръвно налягане, това може да доведе до сериозни проблеми като сърдечна недостатъчност, заболяване на кръвоносните съдове, инсулт или бъбречно заболяване.

Поглъщайте таблетката с удължено освобождаване цяла. Не я нарязвайте, не го смачквайте или не го дъвчете. Може да приемате таблетката със или без храна.

Таблетките с клонидин с удължено освобождаване действат по различен начин от клонидин таблетки с незабавно освобождаване. Не превключвайте от таблетките с удължено освобождаване към таблетките с незабавно освобождаване, освен ако Вашият лекар не Ви каже.

Правилно използване на клонидин

За пациенти, използващи пероралната суспензия с удължено освобождаване

Използвайте само марката на това лекарство, предписана от Вашия лекар. Различните марки може да не работят по същия начин.

Това лекарство обикновено идва с листовка за пациента. Прочетете ги внимателно и се уверете, че ги разбирате, преди да приемате това лекарство. Ако имате някакви въпроси, попитайте Вашия лекар.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Ако пропуснете повече от една доза таблетки клонидин, незабавно се консултирайте с Вашия лекар. Ако тялото ви изчезне без това лекарство, кръвното Ви налягане може да достигне до много високо ниво и да причини сериозни нежелани реакции.

Ако пропуснете доза клонидин таблетки с удължено освобождаване, пропуснете пропуснатата доза и приемете следващата доза по график. Не двойни дози.

Предпазни мерки при използване на Catapres-TTS-3

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят всички нежелани ефекти.

Не прекъсвайте или спрете приема на това лекарство, без да се консултирате предварително с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска постепенно да намалите сумата, която приемате, преди да го спрете напълно. Кръвното Ви налягане може да се влоши, когато лекарството се спре внезапно, което може да причини сериозни нежелани реакции.

Уверете се, че имате достатъчно клонидин на ръка, за да продължите през уикендите, ваканциите или ваканциите. Не трябва да пропускате никакви дози. Може да поискате да попитате Вашия лекар за втора писмена рецепта за клонидин, която да носите в портфейла или в чантата си. Можете да го напълнете, ако изчерпите лекарството, когато сте далеч от дома.

Catapres-TTS-3 странични ефекти

Catapres-TTS (клонидин)

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки. Трябва да избягвате лекарства за контрол на апетита, астма, настинка, кашлица, сенна хрема или проблеми със синусите, тъй като те могат да повишат кръвното Ви налягане.

Клонидинът ще добави към ефектите на алкохола и други депресанти на централната нервна система (ЦНС). ЦНС депресанти са лекарства, които забавят нервната система и могат да причинят сънливост. Някои примери за депресанти на ЦНС са антихистамини или медикаменти за сенна хрема, алергии или настинки, успокоителни, успокоителни средства или лекарства за сън, лекарства за болкоуспокояващи или наркотици, баритурати или лекарства за пристъпи, мускулни релаксанти или анестетици, включително някои зъбни анестетици. Проверете при Вашия лекар, преди да приемете някое от горните, докато приемате това лекарство.

Клонидинът може да накара някои хора да станат сънливи или по-малко бдителни, отколкото обикновено. Това е по-вероятно да се случи, когато започнете да го приемате или когато увеличавате количеството на лекарството, което приемате. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите нещо друго, което може да бъде опасно, ако не сте бдителни.

Преди да предприемете каквато и да е операция (включително стоматологична хирургия) или спешно лечение, кажете на лекаря или зъболекаря, който отговаря, че използвате това лекарство.

Това лекарство може да предизвика сухота на очите. Ако носите контактни лещи, това може да ви е проблем. Говорете с лекаря си, ако носите контактни лещи, и обсъдете как да лекувате сухотата.

Замаяност, замайване или припадък може да се появи след приемането на това лекарство, особено когато се изправите внезапно от легнало или седнало положение. Повдигането бавно може да помогне, но ако проблемът продължи или се влоши, консултирайте се с Вашия лекар.

Замаяност, замаяност или припадък също е по-вероятно да се появи, ако пиете алкохол, престоявате за дълги периоди от време, упражнения или ако времето е горещо. Докато приемате клонидин, внимавайте да ограничите количеството алкохол, което пиете. Също така, използвайте допълнителни грижи, за да не се дехидратирате или прегрявате по време на тренировка или горещо време или ако трябва да останете дълго време.

Ако развиете кожен обрив, копривна треска или някаква алергична реакция към това лекарство, спрете да приемате лекарството и се консултирайте с Вашия лекар възможно най-скоро.

Клонидин може да причини сухота в устата. За временно облекчение използвайте бонбони без захар или смола, разтопете късчета лед в устата си или използвайте заместител на слюнката. Ако обаче устата Ви продължава да се чувства сухо повече от 2 седмици, консултирайте се с Вашия лекар или зъболекар. Продължителната сухота на устата може да увеличи шансовете за зъбно заболяване, включително разпад на зъбите, заболяване на венците и гъбични инфекции.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Високото кръвно налягане лизиноприл, амлодипин, метопролол, хидрохлоротиазид, лосартан, фуроземид, атенолол, Lasix, Norvasc, Diovan, валсартан, еналаприл, Toprol-XL, Benicar, Cozaar, Lopressor, Bystolic, irbesartan, Vasotec, Avapro, hydrochlorothiazide / lisinopril, Dyazide , Zestril

 Или се присъединете към групата за поддръжка Catapres-TTS, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.