Ябълките от карамел могат да задържат листерия, установяват проучвания

От Робърт Прейд

Репортер на HealthDay

Сряда, 14 октомври 2015 г. (HealthDay News) – Карамел ябълки с потапяне пръчки – понякога раздадени като Хелоуин лекува – може да ви накара да се разболеете, ако те не са охладени, предупреждават изследователите.

Изследователите изследват растежа на бактериите от Listeria monocytogenes върху ябълки от карамел, съхранявани при стайна температура или в хладилника. Някои от ябълките и в двете групи имат потапящи пръчки, а други не.

След три дни количеството листерии върху нежеланите ябълки с пръчки се увеличи 1000 пъти, докато растежът на листрията на нежелани ябълки без пръчки се забави, установиха изследователите.

Хладилните ябълки с пръчки не са имали растеж на листериите в продължение на една седмица, но след това имат известен ръст през следващите три седмици. Хладилните ябълки без пръчки не са имали растеж на листериите в продължение на четири седмици, показват резултатите.

Проучването бе публикувано онлайн на 13 октомври в списание mBio.

Тъй като карамелът има малко количество вода и ябълките са кисели, нито са нормални места за разплод на листерията, обясни авторката на изследването Катлийн Стъкло, асоцииран директор на Института за изследване на храните в университета Уисконсин-Мадисън.

Но пробиването на ябълка с потапяща пръчка причинява изтичане на сок от ябълки, който се улавя под слой карамел, създавайки среда, която подпомага растежа на листерията, която вече се намира на повърхността на ябълката, обясни Стъкло.

Този растеж се случва много по-бързо, когато карамел ябълка се съхранява при стайна температура в сравнение с охлаждане, каза тя.

За да сте сигурни, трябва да купувате хладилни ябълки от карамел или да ги консумирате пресни, препоръчвано от Стъклото.

През 2014 г. предварително приготвените яйца от трима производители бяха свързани с избухване на листриозата, при което 35 души в 12 държави бяха заразени, а седем починали, казаха изследователите.

Симптомите на Listeriosis включват повишена температура, главоболие, скованост на врата и стомашно-чревни проблеми, а авторите на изследването отбелязват, че симптомите може да не се появят в продължение на няколко седмици след консумирането на заразени храни.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа