Хондроцити, автоложна култивирана имплантация

Терапевтичен клас: Мускулно-скелетен агент

Употреби За хондроцити, автоложни култури

Автоложните култивирани хондроцити се използват като част от цялостна програма, която включва операция на коляното и специални упражнения, за да се помогне за ремонта на увредения коляннен хрущял. Хрущялът е вид тъкан, която се свързва заедно и подпомага поддържането на части от тялото. Автологичните култивирани хондроцити са собствените клетки на хрущяла на пациента. Клетките се отстраняват от пациента и се изпращат в лаборатория, където се обработват, за да се увеличи броят им. След това клетките се имплантират (поставят) в повредената част на коляното. След имплантирането, хондроците подпомагат формирането на нов, здрав хрущял.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За хондроцитите, автоложно култивирани, трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към хондроцити, автоложни култури или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Имплантацията на автоложни култивирани хондроцити се извършва само при възрастни и няма информация за ефектите от тази процедура при деца.

Имплантацията на автоложни култивирани хондроцити не е проучвана специално при възрастни хора. Няма информация, сравняваща използването на тази процедура при пациенти в напреднала възраст с употреба в други възрастови групи.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Преди да използвате хондроцити, автоложно култивирани

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на хондроцити, автоложно култивирани. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Дозата на хондроцитите, автоложно култивирани, ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози от хондроцити, автоложни култури. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Използвайте патерици, за да ви помогнем да ходите през първите 6 или 7 седмици след получаване на импланта. Ходете възможно най-нормално с патериците. Не поставяйте обаче повече от 25% от теглото си върху крак, който е получил имплантанта. Нека патериците и другият ви крак държи останалата част от теглото си. След първите 3 седмици или когато сте инструктирани от Вашия лекар, можете постепенно да увеличите теглото, поставено на коляното.

Проверете незабавно при лекаря си, ако в коляното, което е получило импланта, се получи остра болка или ако се получи “заключване” на коляното.

След операцията по имплантиране, Вашият лекар ще ви насочи към започването на рехабилитационна програма, която включва упражнения. Тази програма е много важна част от Вашето лечение. Ще бъдете инструктирани да започнете бавно и да увеличавате постепенно колко пъти правите всяко упражнение. За да получите най-голяма помощ от тази програма, е много важно да следвате инструкциите възможно най-близо. Не правете различни упражнения и не увеличавайте броя пъти, когато правите всяко упражнение по-бързо от указаното. Ако възникне болка или подуване, когато увеличите количеството упражнения, върнете се на последното ниво на упражнения, докато болката и подуването изчезнат, след което опитайте отново. Използвайте лед, за да намалите подуването.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Други нежелани реакции може да не настъпят до седмици, месеци или дори години след имплантацията. Проверете при Вашия лекар, ако възникнат някои от следните забавени нежелани реакции

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Правилно използване на хондроцити, автоложно култивирани

Предпазни мерки при използване на хондроцити, автоложно култивирани

Хондроцити, автоложни култивирани нежелани реакции