Симптоми на панкреатит: газове, загуба на тегло, умора и др

Симптомите на цьолиакия варират значително и могат да идват и да се появяват. Те може да са много леки и да останат напълно незабелязани, или те могат да бъдат тежки и да повлияят ежедневието.

Ако не се лекува, целиакия може да доведе до други проблеми. Възможно е да имате проблеми с паметта и концентрацията. Децата може да са по-раздразнителни. Възрастните може да показват признаци на депресия.

Симптомите на цьолиакия също се появяват при някои други състояния.

Газ, коремни отоци и подуване на корема. Тези симптоми са резултат от неуспех на тънките черва да абсорбират хранителни вещества от храната. Може да имате и лека болка в стомаха, но обикновено не е тежка; Неправилни изпражнения; Диария или обемисти, разхлабени (или воднисти), бледи, пенливи и мръсни миришещи изпражнения често се появяват. Таблетките могат да съдържат голямо количество мазнини и могат да се залепят по стените на тоалетната чиния, което ги прави трудни за промиване. Децата и възрастните често имат същите видове симптоми. Но чревните проблеми, като запек, са по-вероятни при децата; Отслабване. Възрастни и деца може да имат необяснима загуба на тегло, въпреки че имат нормален апетит. По-малките деца може да не успеят да наддават на тегло и да растат, както се очакваше. Това се нарича провал да процъфтява; Умора и слабост; Цьолиакия може да причини обща липса на енергия и сила. Понякога лошото усвояване на хранителни вещества води до умора и слабост; Повръщане. Някои хора може да се разболеят, след като ядат глутен. Децата имат по-голяма вероятност от тази реакция, отколкото възрастните.