Причинява рак: популярни митове за причините за рака

Погрешните схващания за причините за рака могат да доведат до ненужно безпокойство за вашето здраве. Разберете дали има някаква истина в тези общи митове за причините за рака.

Страшни твърдения циркулират в Интернет, че ежедневните предмети и продукти, като пластмаса и дезодорант, са тайни причини за рака. Отвъд грешките, много от тези митове може да ви накарат да се притеснявате ненужно за собственото си здраве и здравето на вашето семейство.

Преди да се паникьоснете, разгледайте фактите.

Тук, специалист по рак, Рочестър, Мин., Разглежда по-отблизо някои популярни митове за причините за рака и обяснява защо те просто не са верни.

Факт: Няма убедителни доказателства, свързващи употребата на антиперспиранти или дезодоранти с рак на гърдата с рак на гърдата, според Националния институт по рака и други изследвания.

Някои съобщения предполагат, че тези продукти съдържат вредни вещества, като алуминиеви съединения и парабени, които могат да се абсорбират през кожата или да влязат в тялото чрез резки, причинени от бръснене. Няма клинични проучвания, които все още дават окончателен отговор на въпроса дали тези продукти причиняват рак на гърдата. Но досегашните доказателства сочат, че тези продукти не причиняват рак.

Ако все още се притеснявате, че вашият антиперспирант или дезодорант под мишниците може да увеличи риска от рак, изберете продукти, които не съдържат химикали, които ви притесняват.

Факт: Пластмасови контейнери и опаковки, безопасни за микровълнови печки, са безопасни за използване в микровълновата фурна.

Но пластмасовите контейнери, които не са предназначени за използване в микровълновата фурна, могат да се разтопят и потенциално да изпускат химикали във вашата храна. Така се избягвайте контейнерите за микровълнова печка, които никога не са били предназначени за микровълновата фурна, като например маргаринни вани, контейнери за изваждане или бита.

Проверете дали всеки контейнер, който използвате в микровълновата фурна, е обозначен като безопасен за микровълнова печка.

Факт: Захарта не прави рака да расте по-бързо. Всички клетки, включително раковите клетки, зависят от кръвната захар (глюкоза) за енергия. Но даването на повече захар на раковите клетки не ускорява растежа им. Също така, лишаването на раковите клетки от захар не забавя растежа им.

Това погрешно схващане може да се основава отчасти на неразбиране на сканирането с позитронна емисионна томография (PET), при което се използва малко количество радиоактивен маркер – обикновено форма на глюкоза. Всички тъкани в тялото ви поглъщат част от този проследяващ елемент, но тъканите, които използват повече енергия – включително раковите клетки – абсорбират по-големи количества. Поради тази причина някои хора са стигнали до заключението, че раковите клетки растат по-бързо при захарта. Но това не е вярно.

Има обаче някои доказателства, че консумирането на големи количества захар е свързано с повишен риск от някои видове рак, включително рак на хранопровода. Това може да доведе до наддаване на тегло и увеличаване на риска от затлъстяване и диабет, което може да увеличи риска от рак.

Факт: В древността болестта често се разглежда като наказание за лоши действия или мисли. В някои култури този изглед все още се провежда.

Ако това беше вярно обаче, как ще обясните 6-месечното или новороденото, което получава рак? Тези малки деца не са лоши.

Няма абсолютно никакви доказателства, че имате рак, защото го заслужавате.

Факт: Няма нужда да се избягва някой, който има рак. Не можете да го хванете. Добре е да докоснете и да прекарате известно време с някой, който има рак. Всъщност вашата подкрепа може никога да не е по-ценна.

Въпреки че самият рак не е заразен, понякога вирусите, които са заразни, могат да доведат до развитие на рак. Примери за вируси, които могат да причинят рак включват

Говорете с Вашия лекар за начини да се предпазите от тези вируси.

Посетете Вашия лекар