Лечение на целиакия

Цьолиакия е имунна реакция към яденето на глутен – протеин, който се намира в пшеница, ечемик и ръж.

Ако имате целиакия, яденето на глутен предизвиква имунен отговор в тънките черва. С течение на времето тази реакция предизвиква възпаление, което уврежда обвивката на тънкото черво и предотвратява усвояването на някои хранителни вещества (малабсорбция).

деца

Увреждането на червата може да доведе до загуба на тегло, подуване на корема и понякога диария. В крайна сметка мозъкът, нервната система, костите, черния дроб и други органи могат да бъдат лишени от жизненоважно хранене.

Дерматит херпетифорс

При децата малабсорбцията може да повлияе на растежа и развитието. Възпалението на червата може да причини болки в стомаха, особено след хранене.

Кога да се види лекар

Няма лечение за целиакия – но след стриктна диета без глутен може да ви помогне да управлявате симптомите и да стимулирате чревното излекуване

Неотзивчива целиакия

Симптомите и симптомите на целяка може да варират значително.

Въпреки че класическите признаци са диария и загуба на тегло, повечето хора с целиакия изпитват малко или никакви храносмилателни признаци или симптоми. Само около една трета от хората, диагностицирани с диагностика с диабет, и около половината имат загуба на тегло.

Двадесет процента от хората с целиакия имат запек и 10% са с наднормено тегло.

В допълнение към храносмилателните проблеми, включват и други признаци и симптоми на целяка

До 75 процента от децата с целиакия са с наднормено тегло или със затлъстяване. Храносмилателните признаци и симптоми се наблюдават от 20 до 30 процента от децата със състояние, въпреки че точните признаци и симптоми се различават по възраст.

При кърмачетата се включват типичните признаци и симптоми на целиакия

По-големите деца могат да изпитат

Дерматит херпетифорс е сърбящо, мехурчесто кожно заболяване, което произтича от непоносимост към чревна глутен. Обривът обикновено настъпва на лактите, коленете, торса, скалпа и бедрата.

Дерматитният херпетифорс често се свързва с промени в лигавицата на тънките черва, идентични с тази на целулиазата, но болестта може да не доведе до забележими храносмилателни симптоми.

Дерматит херпетифорс се лекува с безглутенова диета и медикаменти за контрол на обрив.

Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате диария или стомашен дискомфорт, който продължава повече от две седмици. Консултирайте се с лекаря на детето си, ако е бледа, раздразнителна или не успява да растат или има гърчови и неприятни, обемни изпражнения.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да опитате безглутенова диета. Ако престанете да ядете глутен, преди да сте изследвани за целиакия, можете да промените резултатите от теста.

Огнеупорна цьолиакия

Какво можеш да правиш

Въпроси, попитайте Вашия лекар

Какво да очаквате от Вашия лекар

Витамини и минерални добавки

Медикаменти за контрол на чревното възпаление

Дерматит херпетифорс

Винаги избягвайте

Прочетете етикетите

Позволени храни

публикации

Цьолиакия е склонен да живее в семейства. Ако някой от вашето семейство има това състояние, попитайте Вашия лекар дали трябва да бъдете изследвани. Попитайте също Вашия лекар относно тестването, ако вие или някой от вашето семейство имате рисков фактор за целиакия, като диабет тип 1.

Точната причина за целиакия не е известна.

Когато имунната система на организма прекалено реагира на глутен в храната, имунната реакция уврежда малките, подобни на коса провизии (вили), които линиите на тънките черва. Вили абсорбират витамини, минерали и други хранителни вещества от храната, която ядете. Обикновено вилите приличат на дълбока купчина плюшен килим, в микроскопичен мащаб. Пораженията, причинени от целиакия, правят вътрешната повърхност на тънките черва да изглежда по-скоро като плочки. В резултат тялото ви не е в състояние да абсорбира хранителните вещества, необходими за здравето и растежа.

Изследване, направено от Националния институт по здравеопазване, изчислява, че около 1 от 141 души в САЩ имат целулиа, въпреки че заболяването често не се диагностицира. Цьолиакия е най-често срещан при белите.

Някои промени в ген (мутации) изглежда увеличават риска от развитие на болестта. Но като имате тези генни мутации не означава, че ще получите целиакия – това означава, че трябва да бъдат включени и други фактори.

Понякога заболяването на цьолиакия се задейства – или става активно за първи път – след операция, бременност, раждане, вирусна инфекция или тежък емоционален стрес.

Целиакия може да засегне всеки. Обикновено това е по-често при хората, които имат

Необработено, може да причини общо заболяване

До 15% от хората с целиакия може да нямат или да са в състояние да поддържат добър отговор на диета без глутен. Това състояние, известно като неотблъскваща целяка, често се дължи на замърсяване на диетата с глутен.

Проучване установило, че хората с неотблъскваща целяка често имат допълнителни състояния като бактерии в тънките черва (бактериален свръхрастеж), колит, лоша функция на панкреаса или синдром на раздразнените черва.

В редки случаи чревната увреда на целулиазата продължава, въпреки че следвате строга диета без глутен. Това е известно като огнеупорната целяка.

Ако продължавате да страдате от признаци и симптоми, въпреки диета без глутен в продължение на шест месеца до една година, Вашият лекар може да Ви препоръча допълнителни тестове за мониториране на целулиа и да потърсите други обяснения за симптомите. Вашият лекар може да препоръча лечение със стероид за намаляване на чревното възпаление или лекарство, което потиска имунната система.

Може да се обърнете към лекар, който лекува храносмилателни заболявания (гастроентеролог).

Ето част от информацията, която да Ви помогне да се подготвите за назначаването си и да знаете какво да очаквате от Вашия лекар.

Някои основни въпроси, които да зададете на лекаря си, включват

Не се колебайте да зададете други въпроси по време на назначаването.

Бъдете готови да отговорите на въпросите, които може да поиска Вашият лекар

Тестовете и процедурите, използвани за диагностициране на целиакия, включват

Важно е да се тествате за целиакия преди да опитате диета без глутен. Премахването на глутен от вашата диета може да промени резултатите от кръвните тестове, така че те да изглеждат нормални.

Безупречната диета е от съществено значение и единственото лечение за лечение на целиакия. В допълнение към пшеницата, включват храни, които съдържат глутен

Вашият лекар може да ви насочи към диетолог, който може да ви помогне да планирате здравословна диета без глутен.

След като се премахне глутен от диетата, възпалението в тънките черва обикновено започва да намалява – обикновено в рамките на няколко седмици, въпреки че може да започнете да се чувствате по-добре само след няколко дни. Пълното изцеление и възобновяване на вилите може да отнеме от няколко месеца до няколко години. Изцелението в тънките черва е по-бързо при децата отколкото при възрастните.

Ако случайно ядете продукт, който съдържа глутен, може да получите болка в корема и диария. Някои хора не изпитват признаци или симптоми след ядене на глутен, но това не означава, че това не е вредно. Дори и следите от глутен в диетата ви могат да бъдат вредни, независимо дали причиняват признаци или симптоми.

Ако хранителните Ви недостатъци са тежки, Вашият лекар или диетолог може да Ви препоръча да приемате витамини и минерални добавки. Може да се наложи да допълвате вашите нива

Витаминните добавки обикновено се приемат под формата на хапчета. Ако вашият храносмилателен тракт има проблеми с абсорбирането на витамини, Вашият лекар може да Ви ги инжектира.

Ако вашето тънко черво е тежко увредено, Вашият лекар може да препоръча стероиди да контролират възпалението. Стероидите могат да облекчат сериозните признаци и симптоми на цьолиакия, докато червата лекува.

Ако имате този сърбящ, зачервяващ се кожен обрив, който понякога съпътства заболяването от целиакия, Вашият лекар може да препоръча лекарство за кожата (дапсон) заедно с диета без глутен.

Ако сте диагностицирани с целиакия, ще трябва да избягвате всички храни, които съдържат глутен. Помолете Вашия лекар за сезиране на диетолог, който може да ви помогне да планирате здравословна диета без глутен.

Ето преглед на храни, които съдържат глутен и храни без глутен, които са безопасни за ядене.

Избягвайте храни и напитки, които съдържат

Пакетираните храни трябва да се избягват, освен ако не са етикетирани като без глутен или нямат глутенсъдържащи съставки. В допълнение към зърнени храни, тестени изделия и печени продукти – като хляб, сладкиши, пайове и бисквитки – други опаковани храни, които могат да съдържат глутен, включват

Някои зърна, като овес, могат да бъдат замърсени с пшеница по време на отглеждане и обработка. Не е ясно дали овесът е вредно за повечето хора с целиакия, но лекарите обикновено препоръчват да се избягва овес, освен ако те не са специално обозначени като без глутен. Понякога дори чистият овес може да бъде проблем за хората с целиакия.

Много основни храни се допускат в диета без глутен, включително

Зърна и нишестета, позволени в безглутенова диета включват

За щастие, за любителите на хляба и пастата с целиакия, има все по-голям брой продукти без глутен. Ако не можете да намерите в местната хлебопекарна или магазин за хранителни стоки, проверете онлайн. Има заместители без глутен за много храни, съдържащи глутен.

В допълнение към нормалните кръвни тестове и ендоскопия – процедура, при която вашият лекар вижда тънкото черво и взема малка тъканна проба (биопсия). Специалистите могат да препоръчат генетични тестове за целиакия, ако

Цьолиакия има симптоми, подобни на други храносмилателни нарушения, като синдром на раздразнените черва, стомашни язви, болест на Crohn, паразитни инфекции и анемия. Специалистите имат богат опит в храносмилателните заболявания и ще ви изпробват за други състояния, ако тествате негативно за целиакия.

Като водещ център за целиакия, има експерти в лечението на сложни случаи.

Посетете Вашия лекар