Грижа за лице с деменция

Деменцията е прогресивна загуба на умствена функция поради някои заболявания, които засягат мозъка.

Но курсът на деменция може да варира значително от човек на човек. Тя се влияе от много фактори, включително възраст и други условия, които човек може да има.

Шестдесет до 80 процента от случаите на деменция в САЩ са причинени от болестта на Алцхаймер. Това е около 5,3 милиона души. Следващите най-често срещани деменции са васкуларна деменция или малки удари в мозъка и деменция от Lewy Body, където алфа-синуклеиновият протеин се намира в определени области на мозъка.

След диагностициране на деменция обикновено се следва тристепенна, надолу траектория.

При лека деменция хората трудно могат да запомнят думи и имена, да научат и запомнят нова информация, както и да планират и управляват сложни дейности като шофиране. Те също могат да изпитват тъга, тревожност, загуба на интерес към някога приятни дейности и други симптоми на голяма депресия.

При умерена деменция обикновено се засягат преценката, физическата функция и сетивната обработка. Това може да причини проблеми с личната хигиена, неподходящия език и скитанията. Този етап – когато любимият ви човек може да се приближи, но има лоша преценка – физически и емоционално предизвикателство за полагащия грижи.

“Татко ми излезе от г-н Nice Guy на Mr. Obsessed и нещата бяха винаги по-лоши през нощта, той беше енергичен и бях физически изтощен”, казва Робърт Мацуда, музикант от Лос Анджелис, който работи на пълен работен ден и се грижи за него Баща с болестта на Алцхаймер в продължение на три години, преди да го настани в дом за възрастни.

Тъй като пациентът се движи от лека до умерена деменция, някои домашни модификации, които могат да включват отстраняване на хвърлящи килими, инсталиране на брави и предпазни ключалки, както и добавянето на команда в спалнята често трябва да бъдат направени.

Това е и моментът, в който екипът за палиативни грижи трябва да бъде внесен, за да подкрепи полагащия грижи и да помогне за управлението на поведението.

“Отначало бях загрижен, но когато ми показаха как да управлявам поведението на баща ми и започнахме да доставяме услуги в нашия дом – медицинската сестра, помощникът по здравеопазването вкъщи – това беше като пристигането на кавалерия”, казва Мацуда.