Карбидопа, ентакапон и леводопа

Терапевтичен клас: антипаркинсонов

Употреби За карбидопа, ентакапон и леводопа

Фармакологичен клас: Препарат на допамина

Допаминът е естествено вещество в мозъка, което помага да се осигури контрол на движенията и дейности като ходене и говорене. При пациенти с болест на Паркинсон в някои части на мозъка няма достатъчно допамин. Леводопа (компонент на карбидопа, ентакапон и леводопа) влиза в мозъка и помага да се замени липсващия допамин, който позволява на хората да функционират по-добре. Чрез увеличаване на количеството на допамина в мозъка, леводопа помага за контролиране на симптомите и ви помага да извършвате ежедневни дейности като обличане, ходене и боравене с прибори.

Карбидопа, ентакапон и леводопа е комбинация от три различни лекарства. Карбидопа, ентакапон и леводопа е известна като терапия с леводопа. Разликата между лечението с карбидопа, ентакапон и леводопа и други леводопа е, че карбидопа, ентакапон и леводопа съдържат ентакапон. Entacapone помага на levodopa да продължи по-дълго, като блокира вещество, наречено COMT ензим. Този ензим разгражда леводопа преди да стигне до мозъка. Когато се разрушава по-малко леводопа, за мозъка има повече. Повишената наличност на леводопа може да доведе до по-плавни и по-стабилни нива на допамин в мозъка, което може да осигури по-добър контрол на симптомите за по-дълги периоди всеки ден. Това може да доведе до подобряване на ежедневните дейности.

Карбидопа, ентакапон и леводопа се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За карбидопа, ентакапон и леводопа трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към карбидопа, ентакапон и леводопа или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на комбинацията карбидопа, ентакапон и леводопа в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди употреба на карбидопа, ентакапон и леводопа

Съответните проучвания, проведени досега при пациенти в старческа възраст до 75 години, не са показали гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на комбинацията карбидопа, ентакапон и леводопа при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат бъбречна, чернодробна и сърдечносъдова недостатъчност, свързани с възрастта, което може да изисква особено внимание.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате карбидопа, ентакапон и леводопа, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на карбидопа, ентакапон и леводопа с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на карбидопа, ентакапон и леводопа с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на карбидопа, ентакапон и леводопа с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на карбидопа, ентакапон и леводопа с някое от изброените по-долу може да доведе до повишен риск от определени нежелани реакции, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате карбидопа, ентакапон и леводопа или да Ви даде специални указания за употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на карбидопа, ентакапон и леводопа. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете карбидопа, ентакапон и леводопа точно както е указано и всеки път, когато трябва да го приемате. Важно е да не спирате приема на лекарството си, освен ако не сте го назначили от Вашия лекар. Важно е също така да не започнете да приемате други лекарства за болестта на Паркинсон, без първо да говорите с Вашия лекар.

Поглъщайте таблетката цяла. Не го смажете, дъвчете или не го разкъсайте. Може да приемате таблетката със или без храна.

Тъй като протеинът може да се намесва в реакцията на тялото към леводопа, трябва да се избягват високи протеинови диети. Приемането на нормални количества протеини трябва да бъде разпределено равномерно през целия ден или да бъде взето според указанията на Вашия лекар.

Възможно е да имате ефект на “износване” към края на интервала на дозиране. Трябва да информирате Вашия лекар, ако имате проблеми с това, които оказват влияние върху ежедневния Ви живот. Вашият лекар може да поиска да коригира дозата Ви.

Карбидопа, ентакапон и леводопа започва да освобождава съставките си 30 минути след като я приемете.

Ако приемате мултивитаминови таблетки или планирате да започнете да ги приемате, обсъдете това първо с Вашия лекар. Желязните соли (във витамини) могат да поддържат правилното функциониране на карбидопа, ентакапона и леводопа.

Дозата карбидопа, ентакапон и леводопа ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози карбидопа, ентакапон и леводопа. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза карбидопа, ентакапон и леводопа, приемете я възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Правилно използване на карбидопа, ентакапон и леводопа

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да позволи промени в дозата Ви и да провери за нежелани реакции.

Не вземайте карбидопа, ентакапон и леводопа, ако сте използвали инхибитор на моноаминооксидазата (МАО) (напр. Изокарбоксазид [Marplan®], фенелзин [Nardil®] или траннилципромин [Parnate®]) през последните 2 седмици.

Не спирайте приема на карбидопа, ентакапон и леводопа, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска постепенно да намалите сумата, която приемате, преди да се спрете напълно.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате конвулсии (гърчове), затруднено дишане, бързо сърцебиене, висока температура, високо или ниско кръвно налягане, повишено изпотяване, загуба на контрол на пикочния мехур, силна мускулна скованост, необичайно бледа кожа или умора. Те могат да бъдат симптоми на сериозно състояние, наречено невролептичен малигнен синдром (НМС).

Предпазни мерки при използване на карбидопа, ентакапон и леводопа

Карбидопа, ентакапон и леводопа могат да причинят замаяност, сънливост, проблеми при контролиране на движенията или неприятности при концентриране или ясно виждане. Дори може да ви накара да заспите без предупреждение, докато шофирате, говорите или ядете. Уверете се, че знаете как реагирате на карбидопа, ентакапон и леводопа преди да шофирате, да работите с машини или да правите други задачи, които изискват да сте бдителни, добре координирани или да мислите и да виждате добре.

Замаяност, замайване или припадък може да се появят при карбидопа, ентакапон и леводопа, особено когато се надигнете внезапно от легнало или седнало положение. Тези симптоми е по-вероятно да се появят, когато започнете да приемате карбидопа, ентакапон и леводопа или когато се увеличи дозата. Възможно е и да ставате бавно. Ако този проблем продължи или се влоши, консултирайте се с Вашия лекар.

Карбидопа, ентакапон и леводопа, ще добавят към ефектите на други депресанти на ЦНС (лекарства, които Ви карат да сте сънливи или по-малко бдителни). Някои примери за депресанти на ЦНС са антихистамини или медикаменти за сенна хрема, други алергии или настинки, успокоителни средства, сънливости или медикаменти за сън, медикаменти за болкоуспокояващи или наркотици, лекарства за пристъпи или барбитурати, мускулни релаксанти или анестетици. Проверете при Вашия лекар или зъболекар преди да приемете някое от горните, докато приемате карбидопа, ентакапон и леводопа.

Карбидопа, ентакапон и леводопа могат да причинят диария, а в някои случаи може да са тежки. Може да се случи месеци след началото на карбидопа, ентакапон и леводопа. Не приемайте лекарства за лечение на диария, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Лекарствата против диария могат да влошат диарията или да я издържит по-дълго. Ако имате някакви въпроси за това или ако леката диария продължава или се влоши, консултирайте се с Вашия лекар.

Ако развиете необичайни или странни мисли и поведение, докато приемате карбидопа, ентакапон и леводопа, не забравяйте да го обсъдите с Вашия лекар. Други промени могат да бъдат объркване, влошаване на депресията, зрителни халюцинации (виждат се неща, които не са там), мисли за самоубийство и необичайно възбуда, нервност или раздразнителност.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате тъмна урина, треска, мускулни спазми, мускулни болки или скованост или необичайна умора или слабост. Те могат да бъдат симптоми на състояние, наречено рабдомиолиза.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате задух, стягане в гърдите или някакъв вид проблеми с дишането, докато сте лекувани с карбидопа, ентакапон и леводопа.

Карбидопа, ентакапон и леводопа Нежелани лекарствени реакции

карбидопа / ентакапон / леводопа

Важно е Вашият лекар редовно да проверява кожата Ви за признаци на рак на кожата, наречен меланом. Ако забележите необичайни червени, кафяви или черни петна по кожата си, незабавно се свържете с Вашия лекар.

Възможно е тъмен цвят (червен, кафяв или черен) да се появи в слюнка, урина или пот след прием на карбидопа, ентакапон и леводопа. Цветът може да доведе до промяна в цвета на някои дрехи. Това е нормално и няма за какво да се притеснявате.

Възможно е да станете гадене, особено когато започнете да приемате лекарството за първи път.

Някои хора, които са използвали карбидопа, ентакапон и леводопа, са имали необичайни промени в поведението си. Говорете веднага с Вашия лекар, ако започнете да имате проблеми с хазарта или повишен интерес към секс, докато използвате карбидопа, ентакапон и леводопа.

Преди да имате каквито и да било медицински изследвания, уведомете лекар, който отговаря, че приемате карбидопа, ентакапон и леводопа. Резултатите от някои тестове могат да бъдат засегнати от карбидопа, ентакапон и леводопа.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Болест на Паркинсон Екселон, ропинирол, бензтропин, лепидопа, амантадин, Requip, Mirapex, когентин, ривастигмин, азилект, бромокриптин, трихексифенидил, Артан, селегилин, разагилин