Подкрепа за рак: семейство, приятели и взаимоотношения – преглед на темата

Диагнозата на рака променя живота ви, но също така засяга и хората, които се грижат за вас. Вече се занимавате със собственото си притеснение, че имате рак. И може да е трудно да се говори за това, когато знаете, че хората, които се грижат за вас, ще бъдат разтревожени от новините.

Epidemiolog; Възрастната коригираща честота на карциноидните тумори в световен мащаб е приблизително 2 на 100 000 души. [1,2] Средната възраст при диагностицирането е 61,4 години [3]. Карциноидните тумори представляват около 0,5% от всички ново диагностицирани злокачествени заболявания [2,3; Anatom; Карциноидните тумори са редки, бавно нарастващи тумори, които произхождат от клетки на дифузната невроендокринна система. Те се срещат най-често в тъканите, получени от ембрионалното черво. Представени са тумори на фалбута, които съставляват до 25% от случаите …

Помага да се мисли как и какво искате да кажете на семейството, приятелите и колегите и да разберете как хората могат да реагират.

Може би е по-лесно да се подготвите за тези разговори преди време

Не чувствайте, че трябва да действате весело или силно, ако това не ви харесва. Добре е да споделите истинските си чувства и да действате така, както се чувствате.

Как мога да кажа на децата си? Как реагират моите приятели; Как да започна да разказвам на хората за това?

Какво искате да знаят хората? Помислете какво правите и не искате хората да знаят за вашия рак. Ако някой зададе въпрос, който не сте готови да отговорите, бъдете честни. Кажете нещо като “не съм готов да говоря за това” или “не знам как се чувствам за това точно сега, какви теми са извън границите? Помислете за теми, които са извън границите за вас. Може би предпочитате хората да не казват неща за Бог, религия или вяра, или пък може би не бихте чули истории за други хора, които са имали рак, но е добре да кажете: “Знам, че се опитвате да помогнете, но Не намирам тези истории много полезни в момента; Каква подкрепа искате? Много хора ще попитат какво могат да направят, за да ви помогнат. Помислете как ще реагирате на предложенията за подкрепа и помощ. Лесно е да се каже, че нямате нужда от помощ, особено когато сте свикнали да правите всичко сами и да се грижите за другите. Но подкрепата ще накара другите да се чувстват добре. И вероятно ще откриете, че наистина оценявате помощта. Помислете за изготвяне на списък от няколко неща, които другите биха могли да направят за вас.