Видове кардиоверзия, рискове, усложнения

Ако имате неравномерен сърдечен ритъм (наречен аритмия), Вашият лекар може да предложи лечение, наречено кардиоверзия, което да помогне на сърцето ви да се върне в нормален ритъм.

Има два вида кардиоверзия: химически и електрически. Вашият лекар ще ви посъветва кое е подходящо за Вас. И двата вида се извършват най-често в болница или извънболничен център.

Химична кардиоверзия: Ако аритмията ви не е спешен, лекарят обикновено ще използва лекарства, за да ви удря нормално сърцето. Това се нарича химична или фармакологична кардиоверзия. Обикновено получавате лекарството през IV, докато лекарите проверяват сърцето ви. Но понякога хората могат да приемат лекарството като хапче.

Електрическа кардиоверзия: Само лекарствата може да не работят, за да коригират сърцето ти. Електрическата кардиоверзия използва електрически удари, доставяни чрез лостове, за да регулира сърдечния ритъм

Повечето хора се нуждаят само от един шок. Защото сте седнали, вероятно няма да помните, че сте шокирани. Обикновено можете да се приберете вкъщи в същия ден, в който провеждате процедурата.

Кожата ви може да бъде раздразнена, когато лостовете я докоснаха. Вашият лекар може да предложи лосион за облекчаване на болка или сърбеж.

Дефибрилацията също така използва електрически шокове, но не е същата като електрическата кардиоверзия.

При дефибрилацията лекарите използват шокове с високо напрежение за лечение на животозастрашаващи аритмии или спиране на сърцето.