кандесартан

Лекарствата, които действат директно върху системата ренин-ангиотензин, могат да причинят нараняване или смърт на развиващия се плод. Спрете терапията колкото е възможно по-скоро, когато се открие бременност.

Употреби За кандесартан

Терапевтичен клас: Сърдечносъдов агент

Фармакологичен клас: ангиотензин II рецепторен антагонист

Кандесартан се използва също така за лечение на сърдечна недостатъчност при възрастни и намалява броя на посещенията в болница за сърдечни проблеми.

Кандесартан е ангиотензин II рецепторен блокер (ARB). Тя действа, като блокира действието на вещество в тялото, което причинява затягане на кръвоносните съдове. В резултат на това кандесартан релаксира кръвоносните съдове. Това понижава кръвното налягане и увеличава кръвоснабдяването и кислорода до сърцето.

Кандесартан се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За кандесартан трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към кандезартан или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Преди да използвате кандесартан

Съответните проучвания, извършени до момента, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на кандесартан при лечение на хипертония при деца на възраст от 1 до 16 години.

Не се препоръчва употребата на кандесартан за лечение на хипертония при новородени и кърмачета на възраст до 1 година.

Няма информация за връзката на възрастта с ефектите на кандесартан за лечение на сърдечна недостатъчност при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на кандесартан при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче могат да бъдат по-чувствителни към ефектите на кандезартан, отколкото по-младите.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате кандесартан, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на кандесартан с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на кандесартан с някое от следните лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на кандесартан. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Кандесартан идва с информация за пациента. Прочетете внимателно информацията и се уверете, че я разбирате, преди да приемете кандесартан. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

В допълнение към употребата на кандесартан, лечението на високото кръвно налягане може да включва контролиране на теглото и промени в видовете храни, които ядете, особено храни с високо съдържание на натрий (сол). Вашият лекар ще ви каже кои от тези неща са най-важни за Вас. Трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да промените диетата си.

Много пациенти, които имат високо кръвно налягане, няма да забележат признаци на проблема. Всъщност, много хора могат да се чувстват нормално. Много е важно да приемате лекарството точно както е указано и да спазвате назначенията си при лекаря си, дори и да се чувствате добре.

Не забравяйте, че кандесартан няма да излекува високото ви кръвно налягане, но го помага да се контролира. Трябва да продължите да го приемате според указанията, ако очаквате да намалите артериалното си налягане и да го спрете. Може да се наложи да вземете лекарство за високо кръвно налягане за остатъка от живота си. Ако не се лекува високо кръвно налягане, това може да доведе до сериозни проблеми като сърдечна недостатъчност, заболяване на кръвоносните съдове, инсулт или бъбречно заболяване.

Кандесартанът работи най-добре, когато има постоянно количество в кръвта. За да запазите количеството постоянно, не пропускайте никакви дози. Също така, най-добре е да приемате дозите по едно и също време всеки ден.

Може да приемате кандесартан със или без храна.

Ако детето Ви не може да поглъща таблетките, може да се приложи орална течност. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Дозата на кандесартан ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози кандесартан. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Правилно използване на кандесартан

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза кандесартан, приемете я възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Използвайте смесената перорална течност в рамките на 30 дни след първото отваряне на бутилката. Не замразявайте.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения, за да сте сигурни, че кандесартанът работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Предпазни мерки при използване на кандесартан

Използването на кандесартан, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели докато сте използвали кандесартан, незабавно уведомете Вашия лекар.

Може да се появят замаяност, замайване или припадък, особено когато се изправите от легнало или седнало положение или ако приемате диуретик (хапче за вода). Уверете се, че знаете как реагирате на кандесартан, преди да шофирате, да използвате машини или да правите нещо друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни или не сте бдителни. Ако се чувствате замаяни, легнете, за да не припадате. След това седнайте за няколко минути, преди да стоите, за да предотвратите завръщането на замайването.

Проверете незабавно Вашия лекар, ако вие или Вашето дете заболеете докато приемате кандесартан, особено при тежко или продължително гадене, повръщане или диария. Тези състояния могат да причинят загуба на прекалено много вода или сол и да доведат до ниско кръвно налягане. Можете също така да загубите вода чрез изпотяване, така че пийте много вода по време на тренировка или в горещо време.

Преди да предприемете каквато и да е операция (включително стоматологична хирургия) или спешно лечение, кажете на лекаря или зъболекаря, който отговаря, че приемате кандесартан.

Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да използвате лекарства, добавки или заместители на солта, съдържащи калий.

Пациентите с чернодробно увреждане могат да имат по-малък отговор на понижаващия кръвното налягане въздействие на кандесартан.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това особено включва лекарства с рецепта или лекарства без рецепта за контрол на апетита, астма, настинка, кашлица, сенна хрема или проблеми със синусите, тъй като те могат да увеличат кръвното Ви налягане.

Кандесартан странични ефекти

кандесартан

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Високо артериално налягане лизиноприл, амлодипин, метопролол, хидрохлоротиазид, лосартан, фуроземид, атенолол, Lasix, Norvasc, Diovan, валсартан, еналаприл

Сърдечна недостатъчност лизиноприл, амлодипин, метопролол, фуроземид, карведилол, Ласикс, варфарин, дигоксин, Norvasc, дилтиазем, Coreg, спиронолактон