Канабис за ms: може ли да помогне за лечение на симптомите?

Последни проучвания установяват, че екстракт от канабис, взет под формата на капсула, може да помогне за облекчаване на симптомите на множествена склероза (МС), като скованост на мускулите (спастичност) и спазми и може също да намали болката. Смес от екстракти от канабис, взети в спрей, вероятно намалява симптомите на спастичност, болка и спешност на пикочния мехур.

Но употребата на канабис за лечение на симптоми на МС е сложна.

Затруднено внимание или концентрация, Замаяност или отпадналост, Сухота в устата, Халюцинации, Загуба на равновесие и падания, Депресия или психоза

Всички лекарства на основата на канабис имат странични ефекти, а някои могат да бъдат сериозни, включително

Канабисът е федерално контролирано вещество. По това време медицинската марихуана може да бъде предписана законно в приблизително 20 държави и във Вашингтон, D.C.

Към днешна дата Администрацията по храните и лекарствата е одобрила две синтетични форми на марихуана за медицинска употреба – dronabinol (Marinol) и nabilone (Cesamet), и двете налични под формата на капсули.

Двете лекарства са одобрени за лечение на гадене и повръщане, свързани с химиотерапия, която не отговаря на стандартното лечение. Дронабинол също е одобрен за загуба на апетит, свързана със загуба на тегло при хора със СПИН. По това време лекарствата не са одобрени за други цели.

В момента не е налице орален спрей за екстракт от канабис, набиксимали (Sativex). Също така, пушената марихуана не е била адекватно проучена за безопасност и полза.

Ролята на канабиса за симптоми на МС не е напълно дефинирана. Бъдещите изследвания ще помогнат да се определи балансът между ползите и рисковете от употребата на канабис и да се сравнят ефектите му с други лечения, които са на разположение за лечение на спастичността, болката и други симптоми на МС.

с

Посетете Вашия лекар